Staat de winstgevendheid van uw bedrijf onder druk, maar weet u niet precies waar de pijn zit? Een dalende winstgevendheid kan meerdere oorzaken hebben, denk hierbij aan:

  • Dalende omzet
  • Hogere kosten
  • Dalende brutomarges

Om de oorzaak hiervan te achterhalen is het van belang dat er gekeken wordt in welke van deze zaken het probleem zit. Als de omzet sterk achterblijft ten opzichte van voorgaande periodes is het redelijk eenvoudig om te constateren waardoor het resultaat tegenvalt. Als de winstgevendheid echter tegen valt bij een stijgende omzet en in lijn blijvende algemene kosten wordt het al een stuk lastiger.
Wij zien bij steeds meer bedrijven dat de markt verandert, waarbij er bijvoorbeeld meer service geboden moet worden om klanten te behouden. Enkele voorbeelden:

  • Een transport onderneming verzorgt groepage transporten naar Frankrijk, waarbij er vroeger vanuit 3 verschillende ophaaladressen een vrachtwagen volgeladen werd, moet er nu bij 6 ophaaladressen geladen worden.
  • Een handelsbedrijf in groente en fruit had in het verleden een beperkt assortiment, waar m.n. volle pallets verhandeld werd. De laatste jaren vragen de klanten echter een steeds breder assortiment, waarbij de gemiddelde ordergrootte afneemt.

Het is vrij duidelijk dat deze bedrijven, om eenzelfde omzet te behalen, meer inspanning moeten leveren. Dit zijn echter veranderingen die niet van de ene op de andere dag plaatsvinden, maar geleidelijk over de jaren heen zich ontwikkelen. Als u hier niet tijdig op in speelt verliest uw dus geleidijk aan uw marge! Hierbij kunnen wij van Progent u echter in ondersteunen. Dit doen wij door:

  • Een algemene financiële analyse waarbij de trends in uw omzet, marge en kosten onderscheiden.
  • Waar nodig een gedetailleerde marge analyse, waarbij er gekeken wordt o.b.v. van de inspanningen wat de rentabiliteit van de verschillende orders/ritten/klanten is.

Nieuwsgierig naar onze aanpak en wilt uw (vrijblijvend) met ons in gesprek? Neem contact op:

Mark verloop
06 31 59 85 33
markverloop@progent.nl

Andries Verloop
06 23 59 65 88
andriesverloop@progent.nl